"hang berani ka nak cucuk2 anak orang? mati satgi dok kena bayaq saman pulak"
ok.cukup dengan pertanyaan tu membuatkan diri
berbalik kepada tajuk kita.
Top 4 makanan karsinogenik yang mesti dielakkan
Potato Chips dan French Fries
Lemak Teroksida
Lemak2 yang ada dalam minyak yang tak tepu macam minyak zaitun ataupun minyak kanola ataupun mana2 minyak sayur yang lain, akan berbau tengik bila terdedah kepada udara dan berkeadaan panas. kalau macam kita simpan2 biasa tu terdedah sikit2 kat udara takpe, tapi dia akan jadi bahaya bila kita goreng dengan menggunakan suhu yang tinggi.
Nitrites
Sodium Nitrite juga merupakan bahan tambahan dalam beberapa jenis makanan esp daging yang diproses dan juga hot dogs. Nitrite ni akan jadi kasinogenik bila bergabung dengan kumpulan amin yang terdapat dalam makanan berprotein tinggi. kalau bahan ni berlebihan dalam badan akan menyebabkan gastrik.
Makanan yang digril atau dipanggang dengan menggunakan arang
kajian membuktikan bahawa sesuatu makanan yang terdedah kepada haba yang tinggi dengan masa yang lama esp daging, akan lebih berkarsinogenik - kebab mungkin?
Top 4 makanan yang anti-karsinogen
Beri
*purple berry
turmeric [kunyit]
kunyit ni kaya dengan kandungan anti-karsinogen jugak. mengandungi bahan kimia yang dipanggil curcumin - boleh membantutkan pembentukan sel2 kanser.
makanan berasaskan tomato
lycopene yang terdapat dalam tomato juga merupakan bahan anti-karsinogen yang kuat. tak kesahla toamato fresh ke, sos tomato ke, tomato paste ke...semua ada bahan anti-karsinogen ni.
sayur2 dari famili mustard [Cruciferous vegetables]
*brokoli
* kale
No comments:
Post a Comment